Jumaat, 26 Jun 2015

menanti cahaya mata yg pertama




Berhati2 la ktika berbicara..mngkin ade shbat2 kite hatinya terguris..lbih2 lg kaum Hawa..jiwanya sgt ckup sensitif..ye, mereka tahu blum ade rezeki buatnya, walaupun 1001 ikhtiar tlah dibuat.. tp mnjga hati org lain sgt pnting di sisi Islam..pasangan mana yg bkhwin xnk dikurniakan chya mata..bile mereka dh berthun2 berkhwin,ade yg 5 thun, ade yg berbelas2 thun, tp msih blum ade brite baik, tibe2 kwn dia yg sbulan khwin dh  disahkan pregnant..disitu la ujian mula rase sgt berat..disudut hati ade rase tumpang gmbira dgn brite tersebut..tp, di lubuk hati hnya org yg rase sja dpt tahu..si kwn mula la upload gmbr hasil scanner tnpa berpikir pnjg sbb terlampau gmbire..saya pernah pesan kt wife saya, andaikata dpt bby, xpyh la upload hasil scan tu, ckup la bgtahu yg terdekat..ye la, mmg nk kongsi berite gmbire, tp kena pikir jugak org yg blum ade rezeki lg..tu di fb, blum lg dlm group whatsup, yg dh ade anak, yg tgh mngandung, masing2 duk cite pngalaman pregnant, pgalaman masa bersalin, pglaman berpantang, tp dia hnya skadar mmbca tnpa berbalas..shinggalah topik ditukarkan..tu kt whatsup, blum lg kat pjabat, kt kmpung..mmg teramat besar ujian..tu bru upload gmbr scan..blum lg lpas lahir..klau boleh tiap2 jam nk upload.."genap 4 hri, genap 23 hari, hashtag 34hari"..yg aku thu, genap tu mcm setahun ke, 2 thun ke..ntah, #akunkuploadkauygpanasapehal... Tiap2 masa ambik gmbr, upload.. Anak tdo la, anak berak la, anak terjaga tgh mlm la, tumbuh gg la, dh pndai merangkak, dkt news feed pnuh gmbr anak dia je..mngkin ade yg xpuas hati dgn ape yg saya tulis ni..saya hnya mewakilkan mreka yg kurang bnasib baik..bkn mreka xusaha, cuma blum ade rezeki..Allah sbaik2 perancang..


Salam jumaat..9 Ramadhan 1436 H

Rabu, 24 Jun 2015

setelah sekian lama menyepi

last bukan blog 2011...lpas tu dah tak ingat password..lpas tu dah tak ambik tahu..tibe2 hari ni, 24/6/2015 rase nk usaha jugak cuba bukak..alhamdulillah..berjaya jugak..lama jugak dari 2011 - 2015..dekat 4 tahun..fuhhh...cepat betul masa berlalu..2011 masa tu bujang lagi..sekarang dah beristeri dah..hihi..nanti nak update banyak2 sepanjg 4 tahun tu..ok..selamat berbuka puasa..